1. Margarin uretim asamalari ve katki maddeleri
-yağ fazının hazırlanması
-su fazının hazırlanması
-katkı maddelerinin ilave edilmesi
-yağ-su emülsiyonunun hazırlanması
-paketleme
-depolama
katkı maddeleri:
emülgatörler,renk maddeleri,vitaminler,antioksidanlar ve sinergistler,aroma maddeleri,koruyucu maddeler,indikatör maddeler,sıçramayı önleyici maddeler,mutfak tuzu,su
2.Hidrojenizasyon katalizorleri
metal ve metal oksitleri,geçiş metalleri ve soy metalleri kompleks bileşikleri
homojen ve heterojen olarak 2 ye ayrılırlar
homojen: geçiş metalleri hidritleri ve karbonitleri
heterojen: 6,7,8 B grubundaki metaller ve nadirende 1,2 B grubundaki elementleri de içerir.
3.Hidrojenize yagin dogal yagdan farklari
-doyma derecesine bağlı olarak SFI ve SFC değerleri artar.
-hidrojene yağın rengi acılır.çünkü doymamış yapıdaki kromofor gruplar yani renkli bileşikelrde doyurulur.
-kısmı hidrojenizasyon yapılıyorsa trans yağ asidi düzeyi artar.ayrıca tekli doymamıs yağ asidi düzeyinde artış görülür.
-doymamış yağ asidi oranı azalır, iyot sayısı düşer....
4.Hidrojenize yaglarla ile in-es yaglari karsilastiriniz
.buraya salla notları 1 kere oku ona göre yazarsın bişeler...
.
5.interisifikasyonda kullanilan katalizorler ve interestifike yaglarda aranan ozellikler
in-es tepkimeleri 2ye ayrılır.enzimatik ve kimyasal tep.
enzimatik tepkimeler için katalizör: lipaz enzimi
kimyasal in-es için katalizör: alkali hidroksitler, (NaOH,KOH), metal sabunları.alkali metaller, alkali metal alkolatları ve alkali metal hidritleri.
in-es yağlarda arana özellikler:
- tam rafine olmalıdır
bide tablo var altında
bi de bunlar var.
-yağlı hammaddelerin bozulma nedenleri
-margarin üretim aşamaları,kullanılan katkı ve amaçları
- tohum öğütmedeki faydalar
-kondisyonlama ile sağlanan avantajlar
-yağ rafinasyon aşamaları
-serbest asitlik gidermede kullanılan yöntemler
-solvent ekstraksiyonunda boyut küçültme
-kesikli sistemde degumming
Yağlar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder