RSS

Unlu Mamuller Sözlüğü

UNLU MAMULLER SÖZLÜĞÜ

Absorpsiyon (Su kaldırma-water absorption);
Absorpsiyon, herhangi bir unlu mamul uretimine uygun alan hamuru uretmek icin gerekli olan ve un kütlesine gore yüzde olarak ifade edilen su miktarıdır.


Ağartma Maddesi;

Agartma maddesi, unda bulunan dogal sari rengi gidermek amacıyla una katllan kimyasal maddelerdir.


Aktif Kuru Maya;

Aktif kuru maya, pres mayanın maya aktivitesine zarar vermeksizin kontrollu şartlarda kurutulması ile elde edilen granul, pelet ve yuvarlak şekildeki mayadır.

Alfa-amilaz ;

Alfa-amilaz, sağlam tahillarda az bulunan bakteri, fungus ve çimlenmiş tahlldan elde edilen ve nişastayı alfa, 1-4 baglarından ve rastgele bir noktadan parçalayan diastatik enzimlerden biridir.

Alkali Su Tutma Kapasitesi (Alcaline water-retention capacity);

Alkali su tutma kapasitesi, belli miktar unun 0,1 N sodyum bikarbonat çözeltisini tutma oranı olup, bu kriter daha cok bisküvi yapılacak unlarda kullanılan bir özelliktir.

Alöron Tabakası (Aleuron);

AIöron tabakası, tanede endospermin en dışındaki iri ve tek sıralı hucrelerden meydana gelen kul ve proteince zengin alan, öğütme sirasinda kepege dahil edilerek undan ayrılmaya çalışılan bir tabakadır.


Alveograf;

Alveograf, belirli şartlar altlnda hazlrlanmış ve uygun şekil verilmiş olan hamurun hava basinci ile şişirilirken deformasyona karşı gosterdigi direnci ve uzama kabiliyetini olçen ve kaydeden bir alettir.

Alveogram;

Alveogram, alveograf aletinin test slraslnda çizdigi grafiktir.

Alveogram Taban Uzunlugu (L);


Alveogram taban uzunlugu, alveogramın mm olarak taban uzunlugu olup hamurun uzama kabiliyeti hakklnda bilgi verir.


Amilaz (Diastaz);

Amilaz, nişasta molekulunu belirli şartlarda maltoz unitelerine parçalayan bakteriyel, fungal veya malt kaynaklı olarak uretilebilen enzimdir.



Amilaz Aktivitesi;

Amilaz aktivitesi, un kalitesinin degerlendirilmesinde undaki nişastanın parçalanmasını sağlayan enzimlerin aktivitesinin bir ölçüsü olup nişastadan meydana gelen maltoz miktarına, amilogram yüksekligine vb. ozelliklere bakılarak tayin edilir.

Amilograf;

Amilograf onceden programlanan bir ısıtma sisteminde un-su veya nişasta-su karışımın kıvamı ve viskozitesini olşen, genelde unun alfa-amilaz aktivitesinin degerlendirilmesinde kullanılan yazici bir alettir.


Amilogram;

Amilogram, amilograf aletinin test sırasında çizdigi grafiktir.


Amilopektin;

Amilopektin birbirine alfa -1,4 bagı ile baglı glukoz unitelerinin tekrardan alfa-1,6 bagı ile baglanarak meydana getirdigi dallanmış yapıdaki nişasta bileşenidir.

Amiloz;

Amiloz, nişastanın birbirine alfa-1,4 bagı ile bağlı cok sayıdaki glukoz unitelerinden meydana gelmiş olan duz zincir yapldaki bileşenidir.

Ana Bileşen (Ingredient);


Ana bileşen, herhangi bir unlu mamulun uretilmesinde mutlak gerekli alan un, su, tuz ve maya gibi bileşenlerdir.


Antioksidan ;

Antioksidan, sıvı ve katı yaglara oksidatif bozulmayı geciktirmek amacıyla katılan BHT (butil hidroksitoluen), BHA (butilhidroksianisol), gallatlar, askorbik asit vb. kimyasal maddelerdir.


Ara Dinlendirme;

Ara dinlendirme, hamurun bölünüp yuvarlandıktan sonra şekil verme işleminden once kısa bir süre dinlendirilmesidir.

Artofeks Yogurucu (Artofex-reciprocating type mixer);

Artofeks yogurucu, yogurucu kollar kendi ekseni etrafında donerken yogurma kabını karşılıklı tahrikle dondurerek yoğurma yapan yoğurucu tipidir.

Aseton Peroksit;

Aseton peroksit, unlara beyazlatma ve olgunlaştırma amacıyla katılan, keskin hidrojen peroksit kokusunda, ticari olarak mısır nişastası ıle karıştırılmış halde bulunan bir maddedir.

Asitte Çözunmeyen Kül ;

Asitte çözunmeyen kul, kulun belli şartlarda %10'luk (m/m)'lik HCl ile muamelesi sonunda çözunmeden kalan kalıntının miktarıdır.

Askorbik Asit (C vitamini);

Askorbik asit, una olgunlaştırıcı ve kuvvetlendirici olarak katılan kimyasal madde olup geleneksel yogurucularda oksijen mevcudiyetinde antioksidan; hamur gelişiminin oksijensiz ortamda oldugu sürekli yogurucularda da indirgen olarak görev yapan maddedir.

Aşamall Hamur Yapma Metodu (Sponge and dough process) ;

Aşamall hamur yapma metodu, once mayalı ön hamurun hazırlandığı daha sonra da formüldeki bileşenleri buna karlştlrllarak yeterli süre yoğrulup fermetasyona bırakıldıgı iki aşamalı bir hamur yapma metodudur.

Azodikarbonamid;

Azodikarbonamid; una olgunlaştırma amacıyla katılan, kokusuz, sarı-portakal renkli bir maddedir.



www.tips-fb.com

0 yorum:

Yorum Gönder