RSS

ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE KULLANILAN MAKİNELER

Pudra Şekeri Değirmeni

Sistem ön yükleme, değirmen ünitesi ve alt toplama haznesinden oluşmaktadır. Şase profil demir, değirmen gövdesi çelik malzemeden imal edilmiştir. Sistemde ön yükleme bölümü ve mal toplama haznesi paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Mamul yüklemesi makinenin yanına koyulan kolaylıkça mamul yüklemesi yapılabilen paslanmaz çelik hazneden yapılmaktadır. İnceltilmiş ürünün döküldüğü hazne paslanmazdır. Hazneden inceltilmiş ürünü çıkışa aktaran paslanmaz helezon mevcuttur. Makinede tozlanmayı önlemek için 3 adet filtre bulunmaktadır.

2.6.1.2. Yağ Eritme Tankı
Çikolata yapımında kullanılan katı yağın karıştırmaya girmeden önce eritilmesi gerekir. Bunun için yağ eritme tankı kullanılır. İçindeki sıcak ızgaralar belli bir açıyla yerleştirildiğinden yağ tabakaları erirken dilimlenerek kazanın içine düşer. Böylece eritme işlemi daha çabuk bir zamanda yapılır ki bu da ekonomikliği sağlar.
Cidarlı kazan dikdörtgen tasarlanmış olup maksimum verim elde edilmiştir. Kızgın su, pompa yardımı ile yağ eritme serpantinlerinden sirküle ederek yağın erimesini sağlar. İstenilen miktarda erimiş yağ, vana veya pompa yardımı ile alınıp bir sonraki üniteye aktarılır. Cidarlı kazan ve yağ eritme serpantinleri paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Sıcaklık göstergesi ile cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunabilir.
2.6.1.3. Ön Hazırlama Mikseri
Mikronizasyon işlemi öncesi hammaddelerin karışıp homojen hale geldiği ünitedir. Cidarlı kazan, cidarlı transfer boruları ve karıştırıcılar kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Çift karıştırıcı sistem ile ürün daha kısa sürede istenilen kıvama gelir.
Homojen hale gelen ürün, cidarlı pompa yardımı ile bir sonraki üniteye transfer edilir.
Sıcaklık göstergeleri ile ürünün ve cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunup ayarlanabilir.
Hammadde tanka ayrı ayrı konulur. Çikolata hammaddesinin karıştırılarak çikolata hamuruna dönüştürülmesini sağlar. Çikolata hammaddesi direkt olarak bilyalı değirmene de konulabilir ancak üretim ve makinelerin performansı açısından daha sağlıklı olanı bu işlemin önce ön hazırlama karıştırıcıda yapılmasıdır. Ön hazırlama tankı bu nedenle üretimde zaman ve enerji tasarrufu sağlar. 
2.6.1.4. Bilyalı Değirmen
Bilyalı Değirmen de mikronizasyon işlemi, bir önceki üniteden homojen halde gelen ürünün pompa yardımıyla kazan içerisinde sirkülasyonu ile gerçekleşir. Çikolata hamurunun istenilen mikronda inceltilerek tüketilebilecek mamul haline gelmesini sağlar.
Cidarlı kazan, cidarlı transfer boruları ve karıştırıcılar paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Ürünün olgunlaşma süresi  2 - 3 saat arasındadır. Son ürün inceliği 28 - 32 mikron arasındadır. Sistemde 9 - 11 mm çapında 500 kg bilya kullanılır.
Sıcaklık göstergeleri ile ürünün ve cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunup ayarlanabilir. Makine çalışırken ürün sıcaklığına göre sisteme otomatik olarak soğuk su giriş çıkışı gerçekleşir. Makine bekleme modunda iken cidardaki su sıcaklığına göre rezistanslar otomatik olarak çalışır.
Bilyalı değirmen için gerekli olan şartlardan biri de soğutma sistemi için gerekli olan soğuk su ihtiyacıdır. Makinenin soğutma işlemini gerçekleştirebilmesi için (+5) – (+ 8) oC arasında soğuk suya ihtiyaç vardır. Soğuk su temini için genellikle soğutucu çiiller makineye bağlanmaktadır.
2.6.1.5. Konç
Konçlama çikolatanın tadını geliştirmek çikolatayı yumuşatmak ve hamurun içinde kalmış olabilecek acılığın giderilmesi açısından çok kritik bir işlemdir. Bu safhada çikolatanın yapısı kadifemsi bir pürüzsüzlüğe ulaşır. Üründeki istenmeyen gazların ve kokuların uzaklaştırılması için kullanılan bir sistemdir. Özel tasarlanmış karıştırıcılar, cidarlı kazan ve cidarlı transfer boruları tamamen 304 kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir.Tank içindeki özel karıştırma sistemi ve havalandırma fanı ile daha kısa sürede homojen karışım ve gaz atma sağlanmaktadır. Sıcaklık göstergeleri ile ürünün ve cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunup ayarlanabilir.
2.6.1.6. Temperleme Makinesi
Temperleme makinesi, kakao yağının sabit yapıya kristallenme işlemini gerçekleştirir. Temperleme işleminin amacı; kararsız haldeki kakao kristallerini kararlı hale getirmektir Çikolata dört ayrı sistemden geçerek temperlenmektedir. Birinci adımda tamamen karıştırdığımız hammaddenin erimesi, ikinci adımda kristallenme noktasına kadar soğuması, üçüncü adımda kristallenme olayının gerçekleşmesi ve son adımda ise sabit olmayan kristalleri eriterek yok etmektir. Çikolatanın sıcaklığı 40 oC’den 28 oC’ye kadar düşürülür. Daha sonra 1,5 oC’ye yükseltilir. 30 – 31 oC’de kullanıma alınır. Burada soğutma derecesini doğru ayarlayabilmek çok önemlidir.
Cidarlı kazan, karıştırıcı ve cidarlı transfer boruları 304 kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir.  Temperlenmiş ürün mevcut vida sistemi ile bir sonraki üniteye veya kendi temper bozma kazanına transfer edilir. Ürünün transfer yönü mevcut vanalarla kolayca ayarlanabilir. Her bir bölge için mevcut sıcaklık göstergeleri ile ürünün ve cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunup ayarlanabilir.
Belirli bir hızda soğutmayı gerçekleştirmek çikolatanın içinde bulunan kakao yağının eşit dağılımını sağlar. Kakao yağlı ürünlerde temperleme şarttır. Eğer çikolata dolum öncesi temperlenmemiş ise, çikolata kalıptan çıkmaz, cam gibi parlak ve kırıldığı zaman ses çıkaran sertlikte bir çikolata elde edilemez.
2.6.1.7. Dinlendirme Tankı
Cidarlı kazan, cidarlı transfer boruları ve karıştırıcılar tamamen kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Sıyırıcılar sayesinde kazanın iç duvarında ürünün birikmesini önlenir. Hazne içerisinde dinlenen ürün, cidarlı pompa ile bir sonraki üniteye transfer edilir. Sıcaklık göstergeleri ile ürünün ve cidardaki suyun sıcaklığı kolayca okunup ayarlanabilir.
2.6.1.8. Tablet Dolum Makinesi
Sistem tam bilgisayar kontrollüdür. Pistonlar servo, valfler pinomatik kontrollüdür. Kalıplar zincire bağlı olarak hareket eder. Şiddet ayarlı vibrasyon sistemine sahiptir. Otomatik kalıp kaldırma sistemine sahiptir. Otomatik kalıp boşaltma sistemi vardır.Fındık dökme aparatı yer alır.
Depozitörden yaklaşık 32 oC’de gelen sıvı çikolata 27 - 28 oC’ye ısıtılmış olan istenen büyüklük ve şekillerdeki kalıplara özel başlıklar vasıtasıyla boşaltılır. Sıvı çikolatanın kalıplara tam olarak yerleşmesi için vibrasyon işlemine tabi tutulan çikolata 10 - 12 oC’deki soğutma tüneline girer. Dakikada 25 kalıp ürün verebilmektedir.
Çikolata belirli bir süre kaldığı soğutma tünelinden istenilen kalıbın şeklini almış olarak çıkar.  Soğutma tüneli, temperleme ile oluşan kristal çekirdeklerinin devamlılığını sağlayarak istenen şekildeki çikolatanın düzgün ve kararlı kristal yapıyı kazanmasını sağlar.
2.6.1.9. Yatay Paketleme Makinesi
Makine besleme sisteminden otomatik olarak malzeme alarak oluşturan yönteme göre planlanabilir ya da otomatik besleyicilerle bütünleşerek uygun biçimde yerleştirilebilinir. Dişlilere bağlı mil sistemi 3 fazlı motor aktivitesiyle ters yüz sitemle güçlendirilmiştir. Otomatik yağlama göstergesi ve yağ haznesi çıkartılabilir kapla verilmiştir. Ölçü değişiklikleri anında gerçekleştirilmekte, makinenin içinde değişikliğe gerek kalmadan yapılmaktadır. 850 kg / saat kapasitelidir ve 25 kalıp / dakika ürün verebilmektedir.



2.6.1.10. Draje Kazanı
Paslanmaz çelikten yapılmıştır. Diplerindeki motor bağlantısı sayesinde değişik süratte dönerler. Karıştırma redüktör devri 19 devir/dk’ dır. Kapasitesi 30 kg/saat’tir.
2.6.1.10. Dikey Ambalaj Makinesi
Gıda endüstrisinin el ile temas etmeden dolum yapabilme isteklerini optimum düzeyde karşılayan makinelerdir. Teraziler çok geniş bir ürün yelpazesinde çalışabilmektedir. Makinenin gıdaya temas eden bütün mekanik parçalar paslanmaz çelikten yapılmıştır. Kapasitesi 20 - 40 adet/dk’dır.
2.6.1.11. Bar Hattı
Halı serme esasına göre yapılmıştır. Silindirler -5 °C’ye kadar soğutulabilmektedir. Çok çeşitli ürün yapabilme özelliğine sahiptir. Halı serme genişliği 30 cm’dir. Üzerine karamel dökme ve çeşitli serpme yapılabilmektedir. Kalibrasyon silindirinden çıkan yufka 8 m boyunda ve 40 cm genişliğinde ön soğutma tüneline girmektedir. Tünel çıkışında bulunan diskli kesme bıçakları ile ürün istenilen genişlikte fitil haline getirilerek araları açılmaktadır. Ürünün boyuna kesilmesi ise muhtelif boylara ve hızlara ayarlanabilen giyotin mekanizma ile yapılmaktadır. Elde edilen barlar istendiğinde bu haliyle ambalajlanabilmektedir. Çikolata kaplama istendiğinde 600 mm bant genişliği olan çikolata kapama makinesi ve 10 m boyunda soğutma tüneli ilave edilmektedir.
2.6.1.11. Metal Dedektör
Dedektör metal tespit için kullanılan elektronik bir alettir. Hatlarımızda birer tane olmak üzere 4 adet dedektörümüz mevcuttur.
   2.6.1.12. Metal Tutucu
Hammadde alımında kullanılır. Kullanımı kolaydır. Sabitlenmesi ve sökülmesi kolay olduğundan zaman ve iş kaybına sebep olmadan güvenle kullanılabilir.
Güçlü neodium mıknatısla donatılmıştır. Kalıcı özellikteki manyetik tutucu arıza yapmaz güç istemez beklenmedik kazalara neden olmaz.

www.tips-fb.com

0 yorum:

Yorum Gönder