ÇİKOLATA NEDİR
Çikolata, kakao ürünleri (kakao tozu, kakao kitlesi ve kakao yağı) ile şeker ve/veya tatlandırıcı, süt ve/veya süt ürünleri ve aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde üretilen gıda maddesidir. Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir.
KAÇ ÇEŞİT ÇİKOLATA VARDIR
Üç ana çeşit çikolata bulunmaktadır; sütlü çikolata, bitter çikolata ve beyaz çikolata
Sütlü çikolata, bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.
Bitter çikolata, bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.
Beyaz çikolata, bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5'i süt yağı olan çikolatadır.
ÇİKOLATANIN ERİMESİ İLE KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Çikolatanın erime ısısı 32°C civarındadır. Bu sıcaklığın üstündeki derecelerde erir. Örneğin, vücut ısısı 36.5°C'dir ve elle tutulduğu zaman, bir süre sonra çikolata erir. Kakao yağının erime ısısı 27°C, bitkisel yağların ise 40°C civarındadır. Yani bitkisel yağlarla değil, kakao yağı ile yapılan kaliteli çikolatanın erimesi olağandır.
ÇİKOLATADA BEYAZLAMA SORUNU
Çikolatada 2 farklı beyazlama problemi yaşanmaktadır. 1.Yağ Çiçeklenmesi (Fat Bloom): Çikolatanın saklama koşullarında belirtilen sıcaklıkların üzerinde saklandığında (30°C), çikolatanın üretim prosesi sırasında elde edilen stabil kakao yağı formları bozularak çikolatanın erimesine ve yağın çikolatanın yüzeyinde toplanmasına neden olacaktır. Daha sonraki aşamalarda çikolata daha düşük sıcaklıklarda tutulduğunda yüzeye çıkan yağ, amorf şekilde donarak gri renkte bir görünüm alacaktır. 2. Şeker Çiçeklenmesi (Sugar Bloom): Çikolata nemli bir yerde saklandığında çikolatanın yüzeyi nemlenmekte, çikolatanın içindeki şekeri çözmekte ve nem daha sonraki dönemlerde yüzeyden kuruduğunda yüzeyde beyaz bir tabaka kalmaktadır.
ÇİKOLATA KENDİMİZİ İYİ HİSSETMEMİZİ SAĞLAR
Çikolata, beynimizdeki sinir hücrelerinde görevli kimyasal aracı maddeleri etkileyerek kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar.
KALİTELİ ÇİKOLATA NASIL ANLAŞILIR?
Görünümü parlak ve pürüzsüz olmalıdır. - Oda sıcaklığında (18-22°C) sert bir yapıya sahip olmalıdır.
- Katı çikolataların kırıldığında çikolatanın kalınlığıyla orantılı olarak spesifik bir ses vermesi; yapısı ince ise "çıt" sesi, kalın ise daha tok bir ses vermesi beklenilir. Dolgulu çikolataların iç dolgusu yumuşak olduğundan bu kırılganlık özellikleri beklenemez.
- Ağıza alındığında çabuk erime özelliği gösteren, yağımsı bir kalıntı bırakmayan, yormadan damaktan çabuk kayan, tükettikten sonra ağızda hoş bir aroma bırakacak özellikte olmalıdır.
- Çikolatanın ambalajında belirtilen çeşitlerin özelliklerinin (fındık, fıstık vb), çikolatanın aromasından da anlaşılabilecek miktarda olması gerekir.
- Katı çikolataların kırıldığında çikolatanın kalınlığıyla orantılı olarak spesifik bir ses vermesi; yapısı ince ise "çıt" sesi, kalın ise daha tok bir ses vermesi beklenilir. Dolgulu çikolataların iç dolgusu yumuşak olduğundan bu kırılganlık özellikleri beklenemez.
- Ağıza alındığında çabuk erime özelliği gösteren, yağımsı bir kalıntı bırakmayan, yormadan damaktan çabuk kayan, tükettikten sonra ağızda hoş bir aroma bırakacak özellikte olmalıdır.
- Çikolatanın ambalajında belirtilen çeşitlerin özelliklerinin (fındık, fıstık vb), çikolatanın aromasından da anlaşılabilecek miktarda olması gerekir.
ÇİKOLATA BAĞIMLILIK YAPARMI?
Çikolata bağımlılık yapıcı değildir ve bağımlılık yapacak maddeler içermez. Çikolata tutkusu, tadına ve verdiği mutluluğa bağlıdır
0 yorum:
Yorum Gönder